Naši konatelia v rozhovore pre Trend: Čo skutočne ovplyvňuje cenu samotnej nehnuteľnosti?

post image
background image

V nedávnom rozhovore s týždenníkom Trend sme sa venovali analýze realitného trhu a predpovediam v oblasti cenotvorby. Toto stretnutie nám umožnilo podeliť sa o naše pohľady na aktuálnu situáciu na trhu s nehnuteľnosťami a tiež nám dalo príležitosť diskutovať o našich projektoch, ako sú RNDZ, Verdena, Gerlach Rezort, a našich plánoch do budúcnosti.

Konatelia VI GROUP: Juraj a Richard Duška v rozhovore Trend

Na otázky týkajúce sa súčasnej situácie na trhu a samotnej cenotvorby, naši konatelia Juraj a Richard Duškovci poskytli zaujímavé pohľady.

Čo skutočne ovplyvňuje cenu samotnej nehnuteľnosti? Je dôležité poznať niekoľko kľúčových faktorov:

\ Vplyv pozemku na cenu

Jedným z faktorov je potreba disponovať pozemkom, na ktorom bude nehnuteľnosť postavená.

\ Dlhý povoľovací proces

Ďalším významným aspektom je dĺžka času, ktorý developer musí investovať do získania povolení. Juraj Duška dodáva: "Ak by sme mali možnosť získať povolenia rýchlo, šetríme nielen peniaze, ale aj čas."

Zväčša však narazíme na problém dlhého povoľovacieho procesu. Ako Juraj Duška uviedol: "V rámci Slovenska sa často stáva, že tento proces trvá 5 až 8 rokov, čo výrazne ovplyvňuje náklady a konečnú cenu nehnuteľnosti. Toto oneskorenie má priamy vplyv na výstavbu, ktorá sama o seba trvá 2-3 roky.“  

Richard Duška ďalej zdôrazňuje: „Vezmite si, že postaviť stavbu je komplikovaná vec. Musíte dodržiavať veľa noriem a pravidiel. Ale dokážete to postaviť za rok a pol. A vybaviť povolenia na tú istú stavbu trvá aj 6 rokov. Prečo je vybavovanie povolení niekoľko krát dlhšie ako ten proces, ktorý je technicky ťažší? To je otázka na zamyslenie."

 

\ Nárast nákladov na výstavbu

Tretím faktorom, ktorý momentálne výrazne ovplyvňuje ceny nehnuteľností, sú náklady na výstavbu. Juraj Duška poznamenal: "Za posledné 2-3 roky sme zaznamenali zdvojnásobenie týchto nákladov, čo zasahuje do konečnej ceny pre kupujúcich."

 

Ak vás táto téma zaujala viac, odporúčame vám pozrieť si celý video rozhovor na tomto odkaze, kde naši konatelia podrobnejšie rozoberajú danú problematiku a naše projekty.