Rozhovor s našou kolegyňou Elou o jej autorskom návrhu mozaík na fasádu projektu Moruše

post image
background image

Veľmi sa tešíme, lebo v tomto roku dokončíme stavbu nášho projektu Moruše. A jeho budúcim majiteľom budeme môcť odovzdať kľúče od ich nových domovov. Pevne veríme, že budú spokojní a bude sa im pohodlne bývať. 

Jednou zo zaujímavostí projektu je aj samotná fasáda. Moruše majú minimalistický dizajn, ktorý oživujú farebné mozaiky. A práve ich autorkou je naša kolegyňa Ela, ktorá sa o procese tvorby a toho, čo ju inšpirovalo, prezradila v nasledujúcom rozhovore.

Kto navrhol finálny vzhľad projektu Moruše? Aká bola tvoja úloha pri tomto projekte? Boli mozaiky naplánované na fasáde od samotného začiatku, alebo to prišlo postupne?

Finálny vzhľad fasád externe vypracoval renomovaný architektonický ateliér a z návrhu vyplynulo, že na fasáde budú mozaiky. Pôvodne ich tam malo byť podstatne viac, no mali sme obavy, či by pri takom množstve vynikli. Preto vo finálnom vyhotovení zostali dve.

Následne sa u nás urobili drobné úpravy. Moja práca na projekte nastala, keď sme boli tesne pred stavebným povolením. Vymyslela som názov projektu a logo. Inšpiráciou mi bolo neďaleké Letisko M. R. Štefánika. Práve skratka MRŠ bola pre mňa východiskom. Ďalej som pripravovala podklady do predaja, vybrala štandard a vyhotovila dizajn manuál. Pomáhala som s vizuálom webu, marketingom, následne som riešila nastavenie procesu stavebných zmien, samotné zmeny, výber štandardov a teraz nás čakajú obhliadky, nakoľko stavba ide do svojho finále. Taký klasický kolotoč plný prekážok, ktoré ma baví zdolávať. 

Kto oslovil teba s touto zaujímavou ponukou? A čo ti prebehlo mysľou ako prvé? Bola to pre teba výzva?

S ponukou návrhu mozaík ma oslovila projektová manažérka. Môj prvý dojem bol len, že WOW, paráda. Na svojej práci milujem jej všestrannosť, neustále nové výzvy a toto bola príjemná zmena. Na dôvažok mi príde celkom symbolické zanechať po sebe niečo na Morušiach, keďže práve tie sú môj prvý projekt, pri ktorom sa podieľam od samotného začiatku výstavby. Je to prvý projekt v spoločnosti VI GROUP, ktorý som videla kompletne vyrásť z papiera až po kolaudáciu, ktorá bude čoskoro.

Moruše mi z našich projektov prirástli k srdcu asi najviac. Máme tu milých a nekonfliktných klientov, veľmi dobre sa mi s nimi po celý čas komunikuje a pracuje. Budem preto rada, ak im tieto pestré dielka po nasťahovaní dokážu aspoň občas vyčarovať úsmev na tvárach. 

Ide o prvú takúto skúsenosť alebo si už niečo podobné robila?

Sú to moje prvé mozaiky ktoré som vytvorila, avšak nie prvý grafický počin. Mám umelecké vzdelanie a okrem výstavby a koordinácie klientskych zmien, sa v práci venujem čiastočne aj grafike. Vo voľnom čase ilustrujem detské knihy a vzdelávacie materiály. Takže som nemala obavy, skôr naopak, brala som to ako spestrenie pracovných povinností.

Koľko návrhov si spravila predtým, než si bola s finálnym výsledkom naozaj spokojná? Koľko času si s tým strávila od prvotnej myšlienky až po finálnu vizualizáciu?

Fúha…dokopy som mala tuším 5 konceptov z ktorých sme na brainstormingu vybrali 3. Tie som podrobne rozpracovala a realizovali sa dva z nich. Spracovanie pre mňa nie je náročné, najviac času mi vždy zaberie prvotná myšlienka. Ak sa dostaví a mám pocit, že práve to je to „pravé orechové“, zvyšok už ide pomerne rýchlo. Celý tento proces mi trval pár týždňov, ale časovo to presne neviem odhadnúť, keďže som to robila len vo voľných chvíľach, popri ďalších povinnostiach.

Čo ťa pri ich tvorbe najviac inšpirovalo?

Ja mám Moruše späté so vzduchom a lietaním. Evokuje to vo mne nielen ich poloha, ale aj samotný tvar objektu so svojím zalomením a jeho vzdušné átriá. Preto som hľadala niečo, čím by som túto myšlienku vedela vyjadriť. A tak, aj keď to v tých mozaikách nie každý vidí, máme na Morušiach rozfúkanú púpavu a papierové lietadielka v oblakoch. 

Moruše pôsobia minimalistickým štýlom, pričom samotné mozaiky sú farebne veľmi výrazné. Bola koncepcia ich finálneho vzhľadu vopred určená alebo išlo o tvoj nápad spraviť ich také farebné? 

Od začiatku sme vedeli, že budú mozaiky pestrofarebné. Vyplývalo to jednak zo samotného návrhu fasády a zároveň práve z minimalistického vzhľadu, ktorý si tak podprahovo vyžadoval pútavý akcent. 

Keď si predložila takúto farebnú kombináciu, aké boli prvotné reakcie? Musela si svoje návrhy podľa pripomienok upravovať?

Farebnosť diela obvykle priamo vyplýva z materiálových možností, z ktorých je vytvorené. Obzvlášť pri tvorbe mozaiky. Pestrofarebné obklady vhodné do exteriéru má na našom trhu minimum dodávateľov, v podstate sme volili len medzi dvoma výrobcami, z ktorých jeden mal výrazne okresanú farebnú škálu. S manažérkou projektu sme sa v úvode zhodli na tom, že chceme využiť belasú modrú farbu, resp. odtiene modrej, ktorá v kontraste s terakotovým obkladom parteru pôsobí veľmi príjemne, vzdušne a ukľudňujúco. Ostatné farby sme následne doladili v zmysle farebnej škály výrobcu. V návrhoch som robila drobné úpravy, ale nebolo to nič dramatické.

Podľa čoho sa vyberal dodávateľ?

Ako som spomenula vyššie, je veľmi ťažké dodávateľa vôbec zohnať. Vzhľadom na to, že sme chceli svetlé odtiene, predovšetkým modré, bol Agrob Buchtal v podstate jediná možnosť. 

Ako prebiehala ich inštalácia? Bola si pri tom? 

Pri ich inštalácii som nebola, ale stavebný dozor projektu ma pravidelne zásoboval fotkami a videami. Bol skvelý pocit ich prvýkrát vidieť naživo a prejsť po nich rukou, aj keď boli ešte špinavé a pod lešením. V podstate vždy keď kráčam okolo, tak sa pristihnem pri tom, že sa usmievam. Možno ich motív málokto rozozná, no pre mňa, tam tie dve malé lietadielká budú lietať navždy. Keď sa ma niekto pýta, čo mozaiky znázorňujú, keďže málokto ich postrehne na prvý pohľad, mám pocit, že mu prezrádzam tajomstvo. Obvykle, keď to niekomu poviem, tak sa na ne zahľadí…A BUM!…vidí ich tam zrazu aj on. 

Dúfam, že sa mozaiky budú páčiť aj našim klientom. V postate si už čoskoro pri obhliadkach vypočujem ich reakcie. Ak budú pozitívne, budem sa usmievať a ak nie, tak sa budem tváriť nenápadne.