Aké kritéria si všímať pri výbere vhodného priestoru na podnikanie?

post image
background image

Pokiaľ máte v hlave nápad na nové podnikanie, je to len začiatok dlhej cesty, ktorú budete musieť podstúpiť. Nevyhnutnou súčasťou celého procesu je aj výber priestoru pre svoje podnikanie.

Na trhu je množstvo ponúk s ktorými sa stretnete. V najideálnejšom prípade je možnosť využiť služby skúseného realitného makléra. V prípade, že ste sa na túto neľahkú úlohu podujali, čaká na vás niekoľkohodinové pátranie po internete a osobné obhliadky daných priestorov.

Lokalita

V prvom rade je potrebné sa zamyslieť nad danou lokalitou. Všímať si, či sa v tomto priestore pohybujú ľudia, ktorí by mohli byť potencionálnymi klientami. Spraviť si prehľad o priamej, nepriamej konkurencii, ktorá sa nachádza v blízkom i vzdialenejšom okolí. Zaujímať sa o danú oblasť a jej potenciál aj do budúcnosti. Veľmi vhodné je pozrieť si územný plán a správy o plánovanej výstavbe v tejto lokalite, kvôli chystanej výstavbe, ktorá by mohla zamedziť tomuto potenciálu a tým aj obmedzila množstvo prípadných klientov.

Predmet podnikania a s tým súvisiace technické parametre

Nemenej dôležitým kritériom je predmet podnikania, ktorý je potrebný zohľadniť pri výbere veľkosti priestorov, počtu miestností, parkovacích miest a pod..

Ideálne je, keď si na Úrade verejného zdravia dopredu prezistíte, na základe predmetu vášho podnikania, aké požiadavky musíte spĺňať, napr. na nútené vetranie, chladenie, počet WC a iné. S tým súvisí aj vízia budúceho smerovania firmy. Je nutné myslieť aj na prípadné zväčšovanie firmy. 

Investícia do nehnuteľnosti vs. prenájom

Pri výbere vyhovujúceho priestoru sa v neposlednom rade zohľadňujú finančné možnosti budúceho podnikateľa. Prenajímanie obchodných priestorov je jedno z riešení. V tomto prípade je veľmi potrebné si dôkladne prejsť nájomnú zmluvu aj priestor o ktorý máte záujem a všímať si každý detail. Pýtať sa všetky relevantné otázky súvisiace s vaším podnikaním ako napríklad: dĺžky nájmu, podmienky využívania priestoru, možnosti jeho zmien a pod. 

V prípade kúpy sa nemusíte podriaďovať nájomnej zmluve a byť neustále v strehu či nedôjde k navýšeniu nájmu. Zároveň cena nehnuteľnosti z dlhodobého hľadiska neustále rastie a kúpou obchodného priestoru si viete zabezpečiť návratnosť svojej investície, a to najmä v prípade ak by ste tie priestory ďalej prenajímali.

Kúpa „z papieru“ vs. využívaný priestor 

Na trhu je široká škála ponúk, ktoré sú okamžite dostupné. Práve toto je ich evidentná výhoda v prípade, že priestor potrebujete ihneď využívať. Zároveň ak ide o staršiu nehnuteľnosť, môže byť aj kúpna cena nižšia. Zradná býva prípadná rekonštrukcia či vyššia investícia do nečakaných opráv, ktoré sa skôr či neskôr vyskytnú.

V prípade ak to dovoľuje podnikateľský plán, ideálnou voľbou je kúpa z papieru, pretože poskytuje zaujímavé možnosti. Nespornou výhodou je, že priestor si dotvárate podľa vlastných predstáv a potrieb. Ďalšou je nižšia cena, tá sa však postupne navyšuje s tým ako sa stavba dokončuje.